Blog
Νοέ 11

ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΠΕΓΚΑ

Ο Σπύρος Πέγκας, πρώην αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, μας μιλάει από άλλο πόστο, για το νέο του επαγγελματικό του βήμα, την ενεργή υποστήριξη του στο OPEN HOUSE Thessaloniki και τη σημασία της αρχιτεκτονικής παιδείας.

Με τι δραστηριοποιείται η εταιρεία σας;

H οικογενειακή μας επιχείρηση έχει παρουσία 60 χρόνων στην αγορά της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας. Ξεκινήσαμε με τη χονδρική εμπορία ειδών πατώματος και τα τελευταία 35 χρόνια έχουμε εξειδικευθεί στην εμπορία χειροποίητων χαλιών. Εστιάζουμε στην ποιότητα, την υψηλή αισθητική, σε εκλεκτικές επιλογές, που όμως μπορούν να ικανοποιούν όλα τα γούστα (και όλα τα βαλάντια, όπως λέει και η Ντόρα Πέγκα!)

Σε ποιο κοινό απευθύνεστε; Τι ξεχωρίζει τους πελάτες σας;

Με τα χαλιά μας έχουμε ντύσει χιλιάδες σπίτια και επαγγελματικούς χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Απευθυνόμαστε διαχρονικά σε ανθρώπους που θέλουν να δώσουν μια ποιοτική και αισθητική αξία στο χώρο που ζούνε ή εργάζονται. Τα χειροποίητα χαλιά μας δεν είναι μόνο ένα προϊόν διακόσμησης, αλλά πολύ περισσότερο μια υλική έκφραση πολιτισμών και κουλτούρας. Ο κάθε πελάτης μας έχει μια διαφορετική αφετηρία που τον έχει οδηγήσει στο να αγοράσει ένα χαλί από τους χώρους μας. Στο τέλος, όμως, αυτό που ενώνει όλους τους πελάτες και φίλους μας είναι η απόλαυση ενός αγαθού υψηλής αισθητικής, ποιότητας και προστιθέμενης αξίας με το οποίο συζούν για πολλά χρόνια!

60 χρόνια Ντόρα Πέγκα. Πως έχει αλλάξει / εξελιχθεί η εταιρεία σε αυτά τα 60 χρόνια και πόσο έχει αλλάξει η Θεσσαλονίκη;

H εταιρεία μας έχει επιδείξει όλες αυτές τις δεκαετίες μια αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα! Ξεκινήσαμε μικρά και ..χειροποίητα, θα τολμούσα να πω. Τα χρόνια της ‘πλούσιας’ Ελλάδας ανοιχτήκαμε, μεγαλώσαμε με τέσσερις χώρους στην Ελλάδα, ταξιδέψαμε μαζικά στις χώρες της Ανατολής από όπου επιλέγαμε ένα ένα τα κομμάτια μας μέσα από ατελείωτες στοίβες χαλιών, ενώ κάναμε ειδικές παραγωγές για το τότε θαύμα των τηλεοπτικών δημοπρασιών. Στα τέλη του 20ου αιώνα δώσαμε έμφαση στη γνώση και τη σωστή πληροφόρηση. Εκδόσαμε το ξεχωριστό, για τα ελληνικά δεδομένα, βιβλίο της Ντόρας Πέγκα, «Το Χαλί της Ανατολής», κάναμε ομιλίες και παρουσιάσεις σε χώρους τέχνης και πολιτισμού, από τον Μύλο ως το Μουσείο Μπενάκη και ταξιδέψαμε τον κόσμο μαζί με τα «Μονοπάτια της Ανατολής», που δημιουργήσαμε στις χώρες παραγωγής των χαλιών και των πολιτισμών γύρω από αυτό. Λίγο πριν την κρίση της τελευταίας δεκαετίας, ανοίξαμε ένα τριώροφο πολύχωρο στη Λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα και κερδίσαμε το συμβόλαιο για το 90%, θα έλεγα, των χαλιών του CostaNavarino. Tα χρόνια της κρίσης, προσαρμοστήκαμε, μαζευτήκαμε, επιβιώσαμε και είμαστε πάλι έτοιμοι, μαζί με την Ελλάδα και εμείς, για μια νέα αρχή!
Η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια με θετικό τρόπο. Σε ότι αφορά, όμως, το παραδοσιακό εμπόριο και την αγοραστική δύναμη των Θεσσαλονικέων, δυστυχώς, η εξέλιξη είναι αναμενόμενα αρνητική.

Ποια είναι η σχέση σας με την αρχιτεκτονική; Θεωρείτε ότι επηρεάζει την καθημερινότητα μας το δομημένο περιβάλλον;

Λατρεύω την αρχιτεκτονική, την ομορφιά που μπορεί να δίνει στη ζωή μας. Μας εκ-παιδεύει το δομημένο περιβάλλον μας και μας διαμορφώνει. Δεν είναι τυχαίο, ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές μας συμπεριφορές έχουν εκτραχυνθεί. Εν μέρει βιώνουμε το αποτέλεσμα του τερατώδους δομημένου περιβάλλοντος, που δημιουργήσαμε από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε δωμάτια και διαμερίσματα –κλουβιά, το ελληνικό δημόσιο σχολείο τα χαρακτηρίζει το κάγκελο και οι πολιτικοί μας ακόμα σκέφτονται να θάψουν και να ξηλώσουν, για παράδειγμα, το καταπληκτικό και μοναδικό δομημένο περιβάλλον της αρχαίας Θεσσαλονίκης που μας αποκαλύφθηκε στο σταθμό Βενιζέλου, για να τελειώνει –δήθεν– γρήγορα η δουλειά του εργολάβου..

Φέτος υποστηρίζετε τον θεσμό του ΟΗΤ από άλλο πόστο. Τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε τόσο πολύ στην εκδήλωση μας;

Είναι αλήθεια, ότι από την αρχή αγάπησα και πίστεψα στο Οpen House. Πίστευα και πιστεύω στη βιωματική γνώση και μάθηση, αυτό που σήμερα όλοι πχ στον τουρισμό επιζητούν και ονομάζουν experiential tourism.
Παράλληλα με τη δική σας δράση και ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού είχα ξεκινήσει και στηρίξει το sleepover για παιδιά στα Μουσεία της πόλης και τις δωρεάν ξεναγήσεις για τους δημότες μας κάθε Σ/Κ.
Θεωρώ, ότι δεν μπορούμε να μεταλαμπαδεύουμε παιδεία και γνώση μόνο κουνώντας το δάκτυλο και δείχνοντας διαφάνειες. Χρειάζεται η εμπειρία, η διά-δραση και η βιωματική πρόσληψη. Θέλω να πιστεύω, ότι στο Οpen House οφείλεται η καλλιέργεια μιας αρχιτεκτονικής παιδείας στην πόλη μας και ότι τα επόμενα παιδιά, οι επόμενες γενιές, θα μεταφέρουν αυτήν την παιδεία και στο δομημένο περιβάλλον μας. Και όλοι αυτοί/εμείς θα αναζητούμε ακόμα ποιοτικά, όμορφα χειροποίητα χαλιά για να ντύσουμε μέρος του ωραίου περιβάλλοντος μας. Για αυτό και θα ανυπομονούμε να γιορτάσουμε τα 80 μας χρόνια!